Енергийна независимост и национална сигурност

 

Заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов поздрави миньорите от първия рудник в „Марица-изток“ – „Трояново-1“

Публикувано на 03.03.2022

Заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов и изпълнителният директор на „Мини Марица-изток“ ЕАД Илза Чинкова поздравиха лично Милен Манов, управител на първия рудник в комплекса – Рудник „Трояново-1“, по повод 70-годишния юбилей на Дружеството.

На работната площадка на най-големия роторен багер RS 4000, в експлоатация от 18 август 2006 г., те връчиха поздравителни адреси с благодарности към миньорите за ползотворната работа, за тяхната всеотдайност, постоянство и професионализъм през годините. Навършват се 70 години от началото на изграждането на рудник „Трояново-1“, дал началото на гиганта на българския открит въгледобив „Мини Марица-изток“ ЕАД.

По този повод миньорите подготвят ретроспективна изложба с 42 фотоса и 4 табла, които проследяват историята на първия източномаришки рудник - от началото на прокарването на първите пътища, мостове и жп линии, първите багери и минна техника, първите наградени работници с почетни звания, изминатия през годините път до съвременното тежко минно оборудване и модерна технологична визия на българския въгледобив. Снимките са осигурени от Държавен архив – Стара Загора и архива на „Мини Марица-изток“ ЕАД. В навечерието на празника Дружеството има и нов юбилеен корпоративен флаг.

Зам.-министър Данаилов инспектира готовността на трите рудника в състава на „Мини Марица-изток“ ЕАД да осигуряват ритмични и редовни доставки на лигнитни въглища за максимално натоварване на четирите топлоцентрали в комплекса „Марица-изток“, които в момента работят с общ товар от 3 042 МW.