Енергийна независимост и национална сигурност

 

В „Мини Марица-изток” започна изпълнението на Програма за здравна рехабилитация и възстановяване

Публикувано на 21.01.2009

От 01 януари 2009 година в „Мини Марица-изток” ЕАД стартира Програма за здравна рехабилитация на работещите в Дружеството. Програмата дава възможност на всеки работник и служител да премине през 5-дневен възстановителен курс, като разходите за това са изцяло за сметка на Работодателя.

Рехабилитационните процедури се извършват в две от базите на Дружеството – на Старозагорските минерални бани и във Велинград, като базата във Велинград е предвидено да заработи по тази програма от 01.04.2009г. Капацитета на двете бази е общо 200 човека на седмица.

Направен е график със седмично разпределение на квотите между поделенията и Управлението и е осигурен транспорт за групите.

За осъществяването на тази идея Дружеството извърши много подготвителна дейност: ремонт на помещенията, закупуване на специални апарати и уреди, сключване на договори с медицински екипи за провеждането на програмата и пр.

Общо 40 вида процедури са предвидени в рехабилитационния пакет- водни, магнитни, масажни, топлинни. Между тях са и новости в тази област като: хидромасажна капсула, кислородна капсула, лимфодренаж, хидроколоноскоп, инфрачервена камера, детоксикатор.

Възстановителните процедури са индивидуални и се назначават от лекаря на екипа в зависимост от конкретните здравословни проблеми на всеки и конкретните условия на работното място. През летния сезон ще се използват максимално и възможностите на спортната база и плувния басейн, ще се организират походи и велопоходи.

Две смени от работници и служители вече преминаха през рехабилитации. Отзивите са повече от добри и в направените анкети масово се изразява желанието за увеличаване на дните за възстановяване.

Стартирането на тази програма е изцяло по инициатива на Ръководството на Дружеството, с което то още веднъж потвърждава своята грижа за работниците и служителите и стремежа на ММИ да бъде европейското лице на българския въгледобив.