Енергийна независимост и национална сигурност

 

В „Мини Марица-изток” ЕАД се работи на денонощен режим

Публикувано на 11.03.2015

Възстановителните работи в котлована на рудник „Трояново-1” вървят съгласно утвърдения график. Скъсаните диги на вътрешнорудничните водосборници се изграждат отново и се укрепват допълнително. Преливането на язовир Ковачево е спряно. За последното денонощие нивото на водата в язовира е спаднало с 11 см и вече е 132,73 см при котата на преливане от 132,67 см. Работи се усилено и по отводняването и възстановяването на Подстанция „Изток”.

„За източване на събраните води се строи допълнителен тръбопровод с обща дължина над 3700 метра и диаметър на тръбата 426 мм. Групи от трите рудника на дружеството – „Трояново-1”, „Трояново-север” и „Трояново-3” работят на денонощен режим”, съобщи изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" инж. Андон Андонов

Възстановяването на коловозите също върви по график и в зависимост от метеорологичните условия очакванията са в събота да бъде възстановено изцяло движението по жп линиите и да се нормализират доставките към ТЕЦ „Марица Изток 2”. Плановете са тази вечер нощната смяна да започне да подава въглища към държавната централа. Алтернативното жп трасе на този етап няма да бъде използвано. Създадена е работна група, която започва да описва и оценява нанесените от обилните валежи щети.

Ритмично се изпълняват доставките към останалите топлоелектрически централи в комплекса. Продължава подаването на електроенергия за нуждите на Гълъбово и селата в Гълъбовска община.