Енергийна независимост и национална сигурност

 

Ритъмът на работа в "Мини Марица-изток" се възвръща

Публикувано на 10.02.2012

От началото на годината в „Мини Марица-изток” ЕАД са добити и реализирани над 3 200 000 тона въглища.

Поради настъпилата кризисна ситуация, повод за спиране на въгледобива до възстановяване на нормалния ритъм на производство, изпълнението на заявките към консуматорите в началото на седмицата беше намалено средно до около 30-40% за ден от заплануваните количества по Бизнес програмата.

Сериозни затруднения имаше за доставките към ТЕЦ „Марица Изток 2” ЕАД, в следствие нанесените от природната стихия щети на производствената инфраструктура в добивното дружество - подкопаване на участъци от жп линиите, наводняване на ГТЛ-и и изключване на подстанции.

Продължаващото вече десети ден от началото на февруари падане на температурите, затруднява работата на въгледобивната компания, като това се отразява на възстановяването на нормалния ритъм на добив и доставка на лигнитни въглища. Ниските температури, достигащи през нощта до минус 21-23 градуса по Целзии, са причина за замръзване на въглищата и вагоните. Създадени са оперативни групи, които да почистват жп релсите и вагоните, за да не се прекъсва подаването на суровина към централите.

Въпреки тежката метеорологична обстановка, ръководството и персонала на дружеството правят всичко възможно за да бъде гарантирана енергийната стабилност на страната. През вчерашния ден (9.02.2012 г.) са подадени повече от 80 % от заплануваните количества по Бизнес плана въглища, към четирите топлоелектрически централи в региона.

Постепенно ритъмът на работа се възвръща, което за пореден път показва решаващия човешки фактор. Миньорите проявиха себераздаване и доказаха, че са висококвалифицирани и отговорни професионалисти в своята работа.