Енергийна независимост и национална сигурност

 

Премиерът Кирил Петков в Раднево: Правителството е на страната на българската енергетика

Публикувано на 15.04.2022

„Комплексът „Марица-изток“ е изключително важен за нас и в Плана за възстановяване и устойчивост правителството защити възможността да не се затварят капацитети, работещи на базата на въглища. Най-важното за България е да има независима енергетика“. Това заяви министър-председателят Кирил Петковпред централата на „Мини Марица-изток“ в Раднево, при срещата си днес с изпълнителния директор на Дружеството инж. Илза Чинкова, представители на ръководството, миньорските синдикати и медиите.

По думите му, едновременно с това трябва се извърши преходът към „зелена“ енергия. „Целим намаляване на емисиите СО2, без физическо затваряне на мощности. Това означава оптимизация на работата на топлоцентралите. Преходът трябва да се случва плавно и регламентирано, като крайна дата за това няма.“, уточни той. Заедно с ръководството на Дружеството бяха обсъдени възможностите за помощ от страна на държавата за реализация на инвестиционната му програма и постигане на бизнес плана за добив и откривка.

Премиерът Петков и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев се запознаха на място с производствения процес при посещението си в първия рудник от минния комплекс „Трояново -1“. Те съобщиха, че в момента се разработват социалните и икономически мерки за подкрепа на регионите във връзка със справедливия преход в сектор енергетика.

Пред работещите в комплекса министър-председателят подчерта, че правителството е на страната на българската енергетика. Пред представителите на миньорските синдикати той заяви, че целта е плавен преход и дългосрочна работа на комплекса. Инж. Илза Чинкова отбеляза личната ангажираност на премиера за максимално дългото използване на въглищата като основна горивна компонента в термичните централи, което ще гарантира сигурността на енергийната система и нейната независимост от външни източници. Тя подчерта, че производството на електроенергия от топлоцентралите е ключово за икономиката и енергийния баланс в България, което се доказа през последните месеци, а това мотивира и мобилизира личния състав на мините.

Това е второ посещение на премиера Кирил Петков в най-голямото дружество за въгледобив у нас в рамките на месец. При първата му визита през март бяха обсъдени възможните сценарии за декарбонизация на българския електроенергиен микс, заедно с министъра на енергетиката Александър Николов и ръководствата на дружествата от комплекс „Марица Изток“.