Енергийна независимост и национална сигурност

 

Послание към поколенията поставено преди 30 години бе отворено

Публикувано на 31.05.2012

Капсула с послание от работници и служители към бъдещото поколение, поставена през 1982 година,  бе отворена на 30 май 2012 г. в рудник „Трояново-север”. Изпълнителният директор на  „Мини Марица-изток” ЕАД инж. Евгени Стойков, приветства с добре дошли всички присъстващи, като отново подчерта, че комплекса „Марица изток” е гарант за енергийната стабилност на страната. „Изправени сме пред редица предизвикателства – повишаване на производителността и енергийната ефективност, осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Стремежът ни е да оставим на хората след нас едно модерно и проспериращо предприятие”- заяви той в началото на церемонията.

Другари потомци,

Към вас се обръщат миньорите, специалистите и служителите от 20-те години на 20 век.

Ще са изминали 30 години от този ден, в който ние зазиждаме своето обръщение, с убеждението, че ще ви предадем вълнението, ентусиазма, вярата и борбеността на онези, които поставиха началото на рудник „Трояново-север”, така започва обръщението на 20 годишните юбиляри. В присъствието на  десетки бивши и настоящи ръководители, работници и служители, проф. д-р на техническите науки инж. Стоян Христов прочете пълния текст на посланието към днешния колектив на най-големия от трите рудника на „Мини Марица-изток” ЕАД - дружеството разработващо внушителното по мащаби находище на лигнитни въглища.

Настоящото ръководство на рудника, с управител инж. Евгени Близнаков, бе подготвило и ново послание към идващите поколения, което ще трябва да се отвори през 2037 г., когато рудника ще отбележи своята 75 годишнина. То бе прочетено от инж. Христо Григоров – доказал се професионалист в отдел „Енергиен” на рудника.

„В деня на половинвековния юбилей на рудник „Трояново-север” се обръщаме към вас, за да ви уверим, че оставаме верни на завета на нашите предшественици. И днес, след 50 години, рудникът е пример за всички, за които миньорската професия е избор и съдба. Щастливи сме да споделим нашето празнично настроение в този ден, защото имаме с какво да се гордеем. От първия работен ден на рудник „Трояново-север” до началото на юбилейната година са изкопани, транспортирани и насипани 1 561 408 345 куб. метра земна маса и са добити 338 558 670 тона въглища......С какво още разполагаме в годината на нашия 50-ти юбилей? С най-ценното: екип от 2 620 души – компетентни специалисти, подготвени служители и всеотдайни работници...Завещаваме на вас - следващите поколения, да продължите започнатото и да отстоявате високия професионализъм, в който през тези 50 години успешно съчетаваме модерни технологии с традиционни практики. И нека бъдещите успехи на миньорите останат запазен знак на рудник „Трояново-север”.- се казва в новото послание.