Енергийна независимост и национална сигурност

 

Поредна инициатива за 60-годишнината на „Мини Марица-изток” ЕАД

Публикувано на 02.07.2012

На 2 юли (понеделник), в 11.00 ч. изпълнителният директор на „Мини Марица изток” ЕАД инж. Евгени Стойков и кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров направиха първа копка на площадка за фитнес на открито, на върха на парк „Митрополит Методий Кусев” (Аязмото) в областния град. На събитието присъстваха председателят на Общински съвет Стара Загора Емил Христов, Цветан Георгиев от Министерството на физическото възпитание и спорта, Красимира Кръстанова от фирмата изпълнител „Спорт парк фитнес – България” ООД, общински съветници, граждани и др.

Инициативата е част от кампанията по отбелязването на значимата годишнина на най-голямото дружество за добив на лигнитни въглища в страната. Вече 60 години „Мини Марица-изток” ЕАД провежда активна политика в областта на корпоративната социална отговорност за подобряване качеството на живот на своите служители, техните семейства и обществото като цяло и опазването на околната среда.

Спортната площадка, която трябва да бъде изградена до един месец е на стойност 83 000 лв и ще отговаря на всички европейски изисквания за уреди и настилка. Общата й площ е 681 кв.м, което я прави най-голямата построена досега в страната. На 235 кв. м ще са разположени фитнес уредите, 195 кв. м са проектирани за алеи и 251 кв. м са за зелени площи.

Оборудването, което ще бъде поставено е предназначено за физически упражнения и рехабилитация. Цялата площадка за фитнес ще бъде с ударопоглъщаща каучукова настилка, за да се избегне опасността от наранявания и падания. Изграждането на алея ще осигури достъпът до нея. В проекта са включениоще  оформането на зелени площи, поставянето на пейки, кошчета за отпадъци и осветителни тела.

Редица мероприятия съпътстват честването на шестте десетилетия работа на държавните мини. На трети март, по повод първата копка на рудник „Трояново-1” и национален празник на Република България въгледобивната компания осигури тематичен подарък на всички 1 700 ученици от училищата в община Раднево. Децата получиха издания на едно от най-значимите произведения на българската литература, историческия роман „Време разделно” на Антон Дончев. В края на месец март бяха засадени 60 аризонски кипариса край 33 метровия паметник на св. Иван Рилски в Раднево. На 27 април от въгледобивното дружество осигуриха редки дървесни видове, храсти и цветя за озеленяването на парк „Тракия” в Стара Загора. Кампанията „Бъди грамотен”, която също бе част от юбилейната програма, предизвика огромен интерес сред жителите на Раднево и Стара Загора. Двата вътрешнофирмени турнира по футбол проведени в рудник „Трояново-1” и „Трояново-север” донесоха много приятни емоции на колектива на дружеството. Честването ще приключи на 18 август, когато се отбелязва професионалния празник на българските миньори.