Енергийна независимост и национална сигурност

 

Поетапната подмяна на спомагателна механизация в „Мини Марица-изток” продължава

Публикувано на 02.02.2015

Три нови комбинирани багера ще влязат в употреба в рудниците на „Мини Марица-изток” ЕАД. Доставката от края на месеца е част от Инвестиционната програма на дружеството за 2014 година. Целта е да се подобрят условията и ефективността на работа особено през есенно-зимния период. Към момента съществуващата техника е силно амортизирала и остаряла. Налагат се чести престои и ремонти. Съсзакупуването натрите багер-товарачи ще се замени част от морално и физически остарялата спомагателна техника.   

Машините изцяло покриват изискванията за работа при специфичните условия на въгледобив по открит способ. Оборудвани са със съвременна електронна система за оперативен контрол и диагностика. Моделите са снабдени със система за компенсиране на неравностите при движение. Кабините са ергономични, шумоизолирани и обезопасени при преобръщане с цел осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на машинистите, които ще преминат през съответното обучение за работа с машините. Оборудвани са с хидравлична линия за чук и допълнителeн верижен каналокопател с широчина на канала 200 мм и дълбочина – 1200 мм.

Те са първата доставка от проведените процедури за подмяна на амортизираната техника. В съвсем кратки срокове предстои доставката на 12 бр. лекотоварни пикапи, 12 камиона за извозване на хора по вътрешнорудничните пътища, 9 самосвала и 2 багера с удължени стрели за почистване на канали, които са част от намеренията на ръководството на дружеството за обновяване на остарялата спомагателна механизация.