Енергийна независимост и национална сигурност

 

Първа копка на параклис на преподобни Kозма Зографски

Публикувано на 25.07.2007

Първи  храм, посветен на преподобни Козма Зографски ще построи Мини Марица-изток ЕАД Раднево пред почивната база на дружеството в курорта Старозагорски минерални бани.
Параклисът ще има формата на кръстокуполна църква с площ от  50 квадратни метра, с височина на купола от 6 м, камбанарията ще бъде  4 метра висока, с медно покритие.

Първа копка на бъдещия  параклис направи на 24 юли  Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Галактион.

Кой е преподобни Козма Зографски?

Православната ни църква чества преп. Козма Зографски на 22 септември. Българин по народност, родил се през втората половина на XII век, получил солидно образование, а по-късно посветил живота си на Бога и отишъл в Света гора - Атон. Бил приет като послушник в Българския Зографски манастир "Св. Георги Победоносец", основан през 919 г. от тримата братя на цар Самуил - Мойсей, Аарон и Йоан. С усърдно монашеско послушание и особена благодатна духовност Козма бил ръкоположен за йеродякон, а след това и за йеромонах. С Божия помощ за кратко време просиял с множество добродетели и прозорливост. Веднъж бил сам в църквата и с усърдна молитва помолил Св. Богородица да му посочи пътя на спасението. И чул разговор между ходатайстващата пречиста Мария Богородица и Сина й - Господ Исус Христос, който казал: "Нека се отдалечи от манастира на безмълвие!"
Преп. Козма така и направил. Изпълнил Божията заръка, отишъл в пустинна местност на една скала на запад от манастира, изсякъл си пещера и се преселил в нея. В тая пещера получил дара на прозорливост.
Там завършил и земния си път на 22 септември 1323 г. Като верен Христов последовател и заради скромността и приликата му със св. Йоан Рилски преп. Козма по-късно станал "атонският" любимец на българския народ. В спомени на поклонник, които се пазят в църковния архив в София, може да се прочете следното: "Когато съгледам зографисаната му икона, първом я оприличавам с Йоанна Рилски - дали защото са величествено свети, или защото просто истински обичаме в сърцата си закрилниците български."