Енергийна независимост и национална сигурност

 

Осъществен е уникален проект

Публикувано на 25.03.2008

След повече от 30 години проектна, техническа, технологична и ресурсна подготовка, на 21 март 2008 г.беше осъществена уникалната за България операция по срязването на въглищния целик в „Мини Марица-изток”.

Това е територията, където се срещат рудниците „Трояново-1” и „Трояново-север”, въглищата са най-близо до повърхността и с най-високи качествени показатели. Запасите в тази „ивица” достигат 200 млн. тона.

За осъществяването на този проект са инвестирани над 250 млн. евро и са приложени уникални решения. „Днес се сбъдва една моя мечта - призна инж. Иван Марков, Изпълнителен директор на „Мини Марица-изток” ЕАД, при откриване на събитието. Той запозна присъстващите с характеристиките на случващото се, които му отреждат единствено по рода си място в историята и настоящето на минната индустрия.

Ритуала по срязването на целика беше извършен от двата могъщи багера RS 1200, които загребаха първите количества въглища. 

На церемонията присъстваха кметовете на Раднево и Гълъбово - г-дата Нончо Воденичаров и Николай Тонев, заместник-кмета на Стара Загора г-н Велизар Балабанов, журналисти, ветерани и много гости.