Енергийна независимост и национална сигурност

 

Обща изложба отбелязва два юбилея

Публикувано на 08.06.2022

С обща изложба „Мини Марица-изток“ ЕАД и Археологически музей „Марица-изток“ отбелязаха едновременно два юбилея – 70 години от създаването на въгледобивното дружество и 30 години от създаването на музея.
Пламен Караилиев – директор на музея и изпълнителният директор на дружеството инж. Илза Чинкова откриха изложбата на 8 юни в присъствието на Светослав Маринов – зам.-кмет на Община Раднево, Пламен Бараков – зам.-кмет на Община Гълъбово, ръководители на отдели в „Мини Марица-изток“ ЕАД, представители на културни институции, миньори – ветерани и граждани.
Караилиев припомни, че проучванията на терена, където са открити въглищата, започват през 1950 г. с ръководител на екипа Христо Буюклиев, а първите спасителни археологически разкопки – десетилетие по-късно.
Археологическия музей “Марица-Изток” град Раднево е създаден на 12.07.1992 г. с решение на Министерството на културата. Той е изграден на базата на Тристранно споразумение между Министерството на културата, Комитета по енергетика и Община Раднево, въз основа на археологическия фонд, към бившия ведомствен музей по Енергетика към  СО “Марица-Изток”, който е закрит в края на 1991 г. Основната задача е да проучва, опазва, съхранява и популяризира културното археологическо наследство на територията на община Раднево и територията заета от енергийния комплекс „Марица-изток” и неговата инфраструктура.  В продължение на 30 год., благодарение на дейността на музея са проведени спасителни и редовни археологически проучвания и са регистрирани стотици паметници на културата, в това число надгробни могили, некрополи, открити селища и селищни могили, ямни комплекси, крепости, базилики.
Юбилейната изложба представя снимки, документи и отличия от 70-годишната история на дружеството, юбилейните 5- и 10-милионен брикети. Сред експонатите на изложбата са уникален глинен съд, който няма паралел на Балканския полуостров, пиксида от слонова кост, датираща от началото на I в. и последните находки от археологическата експедиция миналата година.
Караилиев благодари на г-жа Чинкова за дългогодишната подкрепа и изказа своята признателност за подкрепата в опазването на историческото наследство.
Изпълнителният директор на дружеството подчерта, че спасителните археологически разкопки в района на енергийния комплекс пред фронта на минните работи са традиция и отговорност на „Мини Марица-изток” ЕАД и благодари на археолозите за усилията, които полагат, за доброто сътрудничество, благодарение на което са открити непознати страници от историческите епохи и са съхранени за поколенията.