Енергийна независимост и национална сигурност

 

Нови верижни машини в "Мини Марица -изток"

Публикувано на 17.01.2017

Три нови тръбоклада влязоха в експлоатация в трите рудника на „Мини Марица-изток” ЕАД. Това е поредната доставка в края на 2016 г. за реализиране програмата на Дружеството за подмяна на спомагателната техника и в изпълнение на инвестиционната програма на „Мини Марица-изток” ЕАД за 2016 година.
Тръбокладът е универсална верижна машина, която дава възможност за повдигането на тежки товари и придвижването им на средни разстояния. Верижните машини могат да се използват и за преместването на гумено-лентов транспортьор /ГЛТ/.
Със закупуването и доставката им ще се повиши ефективността на производството и ще се осигурят нормални експлоатационни условия за тежкото минно оборудване. Разходите за поддържането на старата, амортизирана техника ще бъдат намалени.
Тръбокладите са с дизелови двигатели, с газотурбинно свръх пълнене и междинно охлаждане на нагнетения въздух, с електронно управление на впръскването. Скоростната кутия е с хидравлично управление, тристепенна, превключваема под товар. Системата за управление и превключване на предавките е с един джойстик - еднолостово, без прекъсване на потока от мощност към всяка от ходовите вериги по време на завой /диференциално управление/. Кабината е ергономична и шумоизолирана.
Тръбокладите имат електронна мониторна система за контрол и диагностика на всички функции. Данните за състоянието на машината и работните й параметри, се предават чрез телеметрична система в реално време.
Машините разполагат с оборудване за преместването на ГЛТ.