Енергийна независимост и национална сигурност

 

Награда на НТС за инженер от „Мини Марица-изток”

Публикувано на 14.12.2009

Носител на годишната награда на Научно-техническия съюз в Стара Загора в област „Минно дело, геология и металургия” е инж. Жеко Дончев - ръководител на маркшайдерски отдел в рудник Трояново-север” на „Мини Марица-изток” ЕАД. Приза връчи председателят на съюза доц. Владимир Заманов на традиционна церемония в Стара Загора на 11 декември. Отличието е за приноса на инж. Жеко Дончев за разработването на схеми за изземването на въглищата в зоната на разминаване на рудник „Трояново-1” и рудник Трояново-север”и засипването на иззетото пространство. През изминалата година се извърши едно от най-важните технологични преустройства за Мини Марица-изток. В третия етап от изземването на целика цялостно се преустройва транспортната схема за извоз на въглища и се извършва и същинското изземване на запасите.

Инж. Жеко Дончев завършва специалност „Маркшайдерство” в Минно-геоложкия университет през 1980 година. Започва работа в Мина Антрацит” в Своге, а по-късно работи в Мини „Балканбас” в Сливен.

В „Мини Марица-изток” ЕАД започва работа през 1997 година в рудник Трояново-1” като маркшайдер. От декември 2000 година работи в рудник Трояново-север” като „Ръководител отдел в промишлеността Маркшайдерски”.