Енергийна независимост и национална сигурност

 

Министър Радев: Трябва да защитаваме нашия интерес на основата на взаимно доверие

Публикувано на 31.08.2023

Около тези думи на министъра на енергетиката Румен Радев се обединиха участниците в дискусионния панел „Бъдеще и перспективи пред „Мини Марица-изток“ ЕАД и комплекс „Марица-изток“, който се проведе на 24 август 2023 г. в административната сграда на „Мини Марица-изток“ ЕАД. Дискусионният панел беше част от събитията, посветени на Деня на миньора. На него присъстваха министърът на енергетиката Румен Радев, заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева, областният управител на област Стара Загора Ива Радева, изпълнителните директори на топлоелектрическите централи в комплекса, представители на местната власт, енергийния сектор, браншови и работодателски организации, синдикати, партньори на дружеството, ръководители и служители на „Мини Марица-изток“ ЕАД.

Изпълнителният директор инж. Илза Чинкова приветства присъстващите и подчерта, че дискусията е организирана, за да може открито да се разговаря за направеното до момента и да бъде внесена яснота за бъдещето. Според инж. Чинкова – инициатор и домакин на дискусията, един от основните проблеми в региона е необходимостта от по-добра комуникация за предстоящите процеси, свързани с енергийната трансформация.

По време на панела беше представено минно-технологичното състояние на дружеството и перспективите пред него, нагласите на населението и бизнеса в региона във връзка със Зелената сделка и Териториалните планове. Основният акцент в събитието  беше поетапното намаляване на дейността и бъдещето на работещите в комплекса.

Предвидените средства от Фонда за справедлив преход за трите въглищни региона Стара Загора, Кюстендил и Перник в размер на около 1.15 млрд. евро са несъпоставими с необходимите инвестиции за рекултивация и нови производства, но заместник-министър Ненов подчерта, че тези средства трябва да бъдат намерени, за да бъдат предотвратени екологични щети и защото са недопустими компромиси със здравето на хората и бъдещето на нашите деца. Предстои изготвяне на интегриран план за инвестиции в комплекс „Марица-изток“, който да отчита  преимуществата на региона  и за да се използват пълноценно потенциалните възможности. 

Министър Радев обясни, че в момента се работи усилено по търсенето на алтернативни механизми и призова за доверие между всички засегнати страни, за широко обсъждане, конкретни предложения и проекти. Той допълни, че въглищните региони имат различни проблеми и само с точно позициониране на нуждите им, ще бъдат намерени правилните решения. Министърът  благодари на ръководството на дружеството за професионалната работа и отново апелира за открит диалог, който да се води така, че да имаме устойчиво производство в голям мащаб и заетост на хората.

В края на дискусионния панел инж. Чинковаотново благодари на всички участници за активността им и за възможността бъдещето и перспективите на комплекса да бъдат разгледани във всички аспекти. Тя потвърди, че въпреки намаления обем на работа, се спазват всички ангажименти към служителите, заложени в Колективния трудов договор, няма забавяне на плащанията на възнагражденията им. Тя увери присъстващите, че процесите се анализират внимателно, правят се необходимите разчети и се търсят нови пазари, работи се и по изграждането на нови производства.