Енергийна независимост и национална сигурност

 

Министър Христов проведе работна среща в „Мини Марица-изток“ ЕАД

Публикувано на 26.08.2022

„Мини Марица-изток“ ЕАД беше домакин на работна среща между представители на енергийното министерство, ръководствата на дружествата от комплекса „Марица-изток“ и социалните партньори от КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Министърът на енергетиката Росен Христов поиска ясни и конкретни предложения по отношение на териториалните планове. Той изрази готовността си да преговаря с Европейската комисия и да защитава реалистични предложения и цели, по отношение на затварянето на въглищните централи.

На срещата бяха дискутирани възможностите за предоговаряне на сроковете и целите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, преразглеждането на териториалните планове, възможни варианти за преход към нисковъглероден енергиен сектор, както и предложения за привличане на необходимите инвестиции, които да гарантират плавното му протичане на прехода.

В края на срещата присъстващите подкрепиха предложението на енергийния министър за създаването на експертна работна група, която да започне работа по преразглеждането на териториалните планове в най-кратък срок и картографиране на наличните ресурси.

На срещата присъстваха енергийният министър Росен Христов, заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова, мениджърският екип на „Мини Марица-изток“ ЕАД, президентът на AES България Оливие Маркет, изпълнителният директор на ТЕЦ КонтурГлобал Марица изток 3 АД Красимир Ненов, заместник изпълнителният директор на „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД Христо Иванов, представители на социалните партньори от КНСБ и КТ „Подкрепа“.