Енергийна независимост и национална сигурност

 

Министър Драгомир Стойнев уважи миньорите от „Мини Марица-изток” ЕАД

Публикувано на 16.08.2013

Денят на миньора тази година в „Мини Марица-изток” ЕАД  се отбелязва на 16 август. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион отслужи молебен за здраве в двора на църковния храм „Св. Иван Рилски” в Раднево и освети 300 пакета с хранителни продукти от първа необходимост, за социално слаби.  

Официалните гости, мениджърският екип на дружеството и представители на работещите в него почетоха светеца покровител с поднасянето на цветя на архитектурния комплекс свети Иван Рилски.

Професионалния празник с миньорите от Марица-изток споделиха министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, зам. министърът с ресор „Енергетика” Иван Айолов, областният управител Живка Аладжова, изпълнителният директор на БЕХ ЕАД Боян Боев, кметът на община Раднево д-р Юлиан Илчев, Председателя на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев, синдикалните лидери на миньорските федерации на КНСБ - Валентин Вълчев и на КТ”Подкрепа”- Владимир Топалов и представители на мениджмънта от четирите източномаришките централи.

В навечерието на професионалния празник на миньора министър Стойнев пусна в експлоатация нов претоварен пункт в рудник „Трояново-север”, който е междинно звено от глобалния проект за преустройство на товаро-потоците от участък „Добив” в рудника. Изместването и монтажът претоварното устройство и пробовземащата система, работеща към него, са най-мащабните преустройства, извършвани през последните години в дружеството.

С официалното връчване на сертификати за успешно проведен  ресертификационен одит на системите за управление на качеството, околната среда, здравето и безопасността при работа започна  тържеството за професионалния празник. Пред лика на покровителя на миньорския труд св. Иван Рилски  управителят на ТЮФ-Рейнланд България ЕООД  Станислав Владимиров поздрави изпълнителния директор на „Мини Марица-изток” ЕАД  Станимир Казлачев за постигнатото съответствие с изискванията на международните стандарти. Разработената и внедрена интегрирана система за управление на „Мини Марица-изток” ЕАД изпълнява изискванията на стандартите БДС EN ISO 9001:2008, БДС EN ISO 14001:2005 и BS OHSAS 18001:2007.

„Предизвикателства в работата на миньора има всеки ден. Убеден съм, че заедно ще преодолеем и тази криза и ще излезем от нея още по-силни и още по-единни!” бе посланието на инж. Казлачев към всички бивши и настоящи работници и служители на „Мини Марица-изток”.

От началото на годината до 15 август включително в „Мини Марица-изток” ЕАД са добити 12 095 855 милиона тона въглища.  През първите петнадесет дни на август в "Мини Марица-изток" ЕАД са добити общо 1 133 487 тона въглища.Темповете на откривката постепенно се повишават, за да се осигури бъдещото развитие на минните работи.