Енергийна независимост и национална сигурност

 

„Мини Марица-изток” възстановиха изцяло добивът на въглища

Публикувано на 14.02.2012

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Делян Добрев – зам.-министър и председател на БЕХ ЕАД посетиха рудник „Трояново–север“ в „Мини Марица-изток“ за да се запознаят на място с работата в дружеството.

„Проверих две неща – първото е свързано с обилните валежи и водите от топенето на снеговете. На 6-и февруари е задействан съвместният авариен план на мините и ТЕЦ „Марица изток 2“. Наблюдават се нивата и състоянието на язовир Ковачево и другите язовири в района. Съвместно с „Язовири и каскади“ се  предприемат необходимите действия за гарантиране на нормалното функциониране на съоръженията“, каза министър Трайков.

Другият основен въпрос, по който министърът бе в най-голямото ни въгледобивно предприятие са количествата добити въглища. От 12 февруари в рудниците на „Мини Марица-изток” ЕАД е възстановен изцяло добивът на въглища. На ден се добиват по 122 000 тона, каза министърът на икономиката. Метеорологичната прогноза, обаче, не е благоприятна и трябва да се създаде много добра организация, за да не се допуска намаляване на добивите, категоричен беше Трайков.

Ако се запази добивът, до няколко дни би могъл да се възстанови износът на ток, каза още Трайков. По информация на МИЕТ износът на електроенергия беше преустановен със заповед на министъра на икономиката, енергетиката и туризма от 01.00 часа на 10 февруари, заради тежката зимна обстановка в страната.

„При запазване на метеорологичните условия, ако нямаме много ниски температури и обледеняване, няма причини този добив да не бъде запазен. Нашата цел е максимално бързо възстановяване на резервите”, подчерта от своя страна изпълнителният директор на „Мини Марица-изток” инж. Евгени Стойков.