Енергийна независимост и национална сигурност

 

„Мини Марица-изток” повишава ефективността на производството на въглища с европейски средства

Публикувано на 26.11.2019

За първи път в дългогодишната история на „Мини Марица-изток” ЕАД се въвеждат в работа два нови роторни багера едновременно. Това стана на церемония в присъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, представители на ЕБВР, МФ „Козлодуй”, топлоелектрическите централи в комплекса Марица-изток, социалните партньори и миньорските федерации към КНСБ и КТ „Подкрепа”.
"Европейското законодателство поставя нови предизвикателства пред нас и все по-високи изисквания в областта на енергетиката и въгледобива. Едно от условията да отговорим на тези предизвикателства и да бъдем конкурентоспособни е непрекъснатото повишаване на производителността на труда и ефективността на производството чрез обновяване на техническия парк. Това е политиката, която следва "Мини Марица-изток" ЕАД и днес сме свидетели на една сериозна стъпка за нейното изпълнение". Това каза министър Петкова по време на церемонията.
KWK 400 L, който е малък компакт багер, тръгна на собствен ход за провеждане на функционални тестове, доказване на производителността на съоръженията и 72-часови проби. През декември т.г. KWK 400 L  ще започне работа по изгребване на вторичната откривка от вътрешно насипище на рудник „Трояново-1“ в участък РТНК-5 на рудник „Трояново-север“.
Стойността на проекта е 25 848 663 евро и се финансира с 50% собствено участие и 50% безвъзмездна помощ от Европейската банка за възстановяване и развитие, чрез Международен фонд „Козлодуй”. „Днес празнуваме успешното завършване на изграждането на два нови роторни багера, които значително ще намалят енергоемкостта на минните работи и ще увеличат сигурността на доставките на електроенергия за цялата страна. Бих искал да благодаря на Европейската комисия и останалите страни донори на Международен фонд Козлодуй за значимата финансова подкрепа за енергийния сектор в България.”, заяви ръководителят на фонда Валентин Шайдер - зам.-директор на EБВР.


 „Днес е един хубав ден за българската енергетика, за „Мини Марица-изток” ЕАД!”, така изпълнителният директор Андон Андонов обобщи значението на проекта за работата на дружеството. Той изказа специална благодарност на представителите на ЕБВР и на Николай Райчев - изпълнителен директор на „Българска енергетика” АД и управител на Консорциум „Фамур - Българска енергетика”за добрата и качествена работа в срок. „Благодаря на всички работници, изпълнители, подизпълнители и консултанти! Благодарение на всички вас, двата багера са факт. Да са ни честити!”, каза още Андонов.
В приветствените си думи Николай Райчев заяви, че проектът е със стратегическо значение за развитието на открития въгледобив в България, а въпреки внушителните си размери, двата нови роторни багера КWK 2000 и KWK 400 L са ефирни и едновременно с това здрави и устойчиви. „Конструкцията им е плод на дългогодишния опит на проектантския екип от SKW - Полша. Багерите са изключително ниско енергоемки, благодарение на екипа на АББ Аутомацион – Германия.”, каза още управителят на консорциума-изпълнител.
Изпълнителният директор на „Мини Марица – изток” ЕАД Андон Андонов получи протокол за завършен монтаж на двата багера KWK 2000 и KWK 400 L, които бяха предадени за въвеждане в експлоатация от консорциума изпълнител „Фамур - Българска енергетика”.


Новият багер KWK 2000, който трябва да започне работа през януари 2020 г., ще замени три багера от типа Rs 1200, които са на повече от 50 години. Те ще бъдат изведени от експлоатация от полето на рудник „Трояново-север“ и ще бъдат демонтирани, но всички годни за употреба възли ще се използват за резервни части за останалите в работа багери от същия тип. Капацитетът на работа на KWK 2000 е близо два пъти по-голям  от общия на трите стари багера, които ще замени, но ще изразходва повече от два пъти по-малко електроенергия, при един и същ обем работа, в сравнение с трите стари багера взети заедно.