Енергийна независимост и национална сигурност

 

„Мини Марица-изток” отбелязва Световния ден за безопасност и здраве

Публикувано на 28.04.2014

На 28 април,  ръководители от управлението и трите рудника, представители на ФСО „Подкрепа” и ДСО на КНСБ, работниции и служители поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите при трудови злополуки работници и служители по време на строителството и експлоатацията на минно-енергийния комплекс „Марица-изток”. Венец бе положен и от името на министърът на икономиката и енергетиката – Драгомир Стойнев.

Паметникът е изграден със средства на фирмената синдикална организация на КНСБ през 2004 г., със съдействието на ръководството на „Мини Марица-изток” и ежегодно на този ден се отдава почит на загиналите при трудови злополуки миньори и енергетици.

В „Мини Марица-изток” ЕАД е създадена и функционира много добре работеща система по безопасност и здраве при работа. Основната цел на мениджърския екип е превенцията на трудовия травматизъм и създаване на ефективна система за проверки, сътрудничество между ръководството и работниците, своевременна и леснодостъпна информираност, както и редовно провеждане на специализирани обучения.

За първото тримесечие на 2014 година са регистрирани 5 трудови злополуки, довели до временна неработоспособност. За същия период на миналата година са регистрирани 10 трудови злополуки.

28 април се отбелязва всяка година от Международната организация на труда (МОТ) и синдикалните движения. Почита се паметта на жертвите при трудови злополуки и професионални болести и се напомня на обществеността, че професионалните заболявания и трудовите злополуки могат да бъдат предотвратени ако се вземат необходимите мерки.