Енергийна независимост и национална сигурност

 

„Мини Марица-изток” остават стратегическо държавно предприятие

Публикувано на 15.06.2013

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев разговаря днес с ръководството, работници и синдикални лидери от „Мини Марица-изток”. Той изрази дълбокото си безпокойство от дисбалансите в енергийната система. „Целият сектор е в тежко състояние”, каза министър Стойнев по време на срещите си. Според него едно от разумните краткосрочни решения е отпушането на износа на ток.

„Възможно най-бързо трябва да намалим таксите върху износа на електроенергия, които в момента са 34 лева, а трябва да станат около 10. Работим върху тази краткосрочна цел, която трябва да сложи началото на стабилизиране на енергийния отрасъл и на нормализиране на отношенията в него”, каза министър Драгомир Стойнев по време на посещението. По неговите думи „отпушването” на износа ще осигури постъпления към производителите по енергийната верига и ще им даде възможност да се разплащат в срок с мините и да работят без сътресения.

По време на срещите си с работниците от „Мини Марица-изток” министър Стойнев поясни, че интерес за експорт на българска електроенергия в региона има, но в момента тя е непродаваема, заради недалновидното решения от миналата година, с което бяха въведени високите такси. ”Можем да изнасяме в Турция. Сърбия и Македония също се интересуват”, каза Драгомир Стойнев и поясни, че от неосъществен експорт до момента България е загубила 1.5 млрд. лева.

Работниците поставиха пред министър Стойнев множество въпроси, свързани с ъс заплащането им, сигурността на работа, поръчките и устойчивото развитие на предприятието. Стана ясно, че през последните години в предприятието не са правени никакви инвестиции, което вече поставя под въпрос и безопасните условия на труд на работниците. „Мога да гарантирам, че нашата цел е да запазим дружеството държавно.  То е стратегическо за българската енергетика и енергийната сигурност на страната. През последите години държавата  не е имала адекватна политика към него и то в момента е в тежко състояние. Не знам дали целта не е била приватизация, но това категорично няма да се случи”. Това каза министър Стойнев в разговорите си с работниците. Той заяви че в последните дни е имал интензивни разговори с всички производители на елекстроенергия, които също са загрижени за състоянието на системата. Затова министър Стойнев смята, че всички трябва да направят разумен и възможен компромис, за да се върви към нейното балансиране. „Смятам, че срещам разбиране в това намерение”, каза още министър Стойнев.