Енергийна независимост и национална сигурност

 

„Мини Марица-изток” осигуриха финансирането на спасителни археологически разкопки през 2009 година

Публикувано на 15.02.2010

През 2010 година се навършват 50 години от спасителните археологически разкопки пред минните работи в „Мини Марица-изток” ЕАД. Богатият фонд на Археологическия музей в Раднево и томовете с описание на находките на десетките експедиции, са най-добрата равносметка за народополезността и опазването на културно-историческото наследство на региона.

И през миналата година „Мини Марица-изток” осигуриха средствата за спасителни археологически разкопки. Археолозите работиха в четири екипа на пет обекта и спасиха многобройни  находки в региона.

Уникалната пиксида от слонова кост, датирана към І-ви, ІІ-ри век  след Христа-открита от екипа на ст. н. с. Стефан Александров, е най-голямата гордост на археолозите. Тя няма аналог в България, подчертава  Пламен Караилиев- директор на Археологическия музей „Марица-изток”. Ювелирният релеф на земеделските сцени по нея насочва към изработка в ателие от Близкия изток.

Освен с финансови средства „Мини Марица-изток” подпомага археологическите експедиции и с техника, и специализирана помощ на самия терен на разкопките.

Като знак на благодарност за дългогодишното партньорство между музея и дружеството, директорът на музея поднесе на д-р Тодор Тодоров копия на четири забележителни предмета от времето на Римската империя, изработени с изключително майсторство.

На 16 февруари находките  с национална значимост от археологическата 2009 година, ще участват на откриващата се експозиция в Националния археологически институт в София.