Енергийна независимост и национална сигурност

 

Мини Марица-изток инвеститор на годината за най-голяма инвестиция в енергетиката

Публикувано на 13.12.2006

На 12 декември министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и директорът на Агенцията за инвестиции Стоян Сталев връчиха награда за инвеститор на годината на изпълнителния директор на „Мини Марица-изток” ЕАД инж. Иван Марков. Номинацията е за най-висока инвестиция в енергетиката за 2006 година в размер на 70 милиона лева.
2006 година за „Мини-Марица изток”ЕАД  беше завършващата година на едно изключително голямо и важно технологично преустройство- изместването на един от двата големи разкривно-транспортно насипищни комплекса,с ширина на платното 2250 мм.  Това мащабно и сложно като инженерна задача преустройство беше осигурено  от впечатляваща инвестиционна програма, като общият размер на инвестицията за целия този обект е в размер на 57 857 000 лв, от които 27 624 000 лв. за строителството на едно уникално съоръжение – пет хиляди тонния багер Rs 4000 с производителност 6900 кубични метра на час.  В света има само още три багера от този тип. Въвеждането в експлоатация на Rs 4000 ще позволи на „Мини Марица-изток”ЕАД  да отговори на  значително увеличеното потребление на въглища (над 30 млн.т годишно), което се очаква в близкото бъдеще,  когато ще завърши рехабилитацията на съществуващи електропроизводствени мощности в региона и ще бъде въведена в експлоатация нова топлоелектрическа централа.
Агенцията за инвестиции  определи осем компании и общини за инвеститори на 2006 година. Първото място по инвестиции е за проекта на японската компания „Токушукай” за изграждането на многопрофилна болница в София. На трето място е белгийската компания „Мелексис” за проекта за изграждане на завод за автомобилна електроника.