Енергийна независимост и национална сигурност

 

„Мини Марица-изток” ЕАД участва в потушаването на пожарите в региона

Публикувано на 18.08.2020

 „Мини Марица-изток” ЕАД участва с тежка минна техника в потушаването на пожарите, разразили се в региона през последните дни. Булдозери, транспортирани със специализирани влекачи, допринесоха съществено за овладяване на стихията по места. Както и миналото лято, така и сега изпълнителният директор Андон Андонов ще награди с парични суми хората, участвали в гасенето на стихията.
Отлична оценка за работата на кадрите на дружеството даде директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов.
Мините винаги са едни от първите, които реагират и се отзовават на нашия зов за помощ в тежки ситуации. Така беше и миналата година, когато пак имаше сложна ситуация в района, каза Николов, който благодари на ръководството на дружеството за подкрепата. По думите му, хората са изключително добре подготвени и вършат перфектно задачите, които им се поставят.
Гл. комисар Николов уточни, че тежката минна техника при подобни кризисни ситуации има задача да прокарва просеки и да прави полоси, с които да ограничава разпространението на пожара.
На 07.08. машинистът на булдозер над 200 к.с. Васил Василев от рудник „Трояново-север” е участвал в гасенето на пожара до язовир Жребчево с булдозер „Комацу”, от 20:00 часа вечерта, до 8:00 часа на следващия ден, след което продължил да работи извънредно. Той е бил транспортиран до мястото близо три часа, с влекач „Ню Холанд” от Митко Димитров, тракторист над 200 к.с., който остава на място да охранява влекача, а след потушаване на пожара, транспортира машината обратно до участък „Верижни машини” на рудник „Трояново-север.
Васил Василев участва и в потушаването на пожара край с. Маточина (Свиленград) на 09.08.2020 г., заедно с колегата си Ставри Ставрев – булдозерист над 200 к.с., с булдозер „Комацу” от рудник „Трояново-север” работят общо 8 часа. Булдозерът е транспортиран от Тихомир Милков – тракторист над 200 к.с. с влекач „Ню Холанд”.
Механизацията се транспортира обратно до с. Ковачево от Диян Тасев - машинист на булдозер над 200 к.с и Тихомир Милков– тракторист над 200 к.с.
Състав от службите в "Мини Марица Изток" и топлоцентралите се включиха в гасенето на пожара, избухнал между селата Могилово, Стоян Заимово и Изворово. Това съобщи началникът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Стоян Колев.