Енергийна независимост и национална сигурност

 

«Мини Марица-изток» ЕАД отбеляза 70- ти юбилей

Публикувано на 19.08.2022

С молебен за здраве и празничен водоствет за здравето и добруването на всички служители и работници на «Мини Марица-изток» ЕАД,  започна официалната церемония по случай 70-тата годишнина на дружеството и Деня на миньора.
На панорамната площадка в рудник «Трояново-1» присъстваха заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков, кметът на Община Раднево Теньо Тенев, областният управител на Стара Загора Иван Чолаков, изпълнителнителният директор на «ТЕЦ Марица изток 2» ЕАД инж. Живко Динчев, директори на енергийни дружества, президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов и вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов, настоящи и бивши директори в дружеството, председателят и членовете на Съвета на директорите Светослав Миневски, Георги Коев и Николай Диков, управителите и ръководните екипи на рудник «Трояново-1», Рудник «Трояново-север» и Рудтик «Трояново-3», представители на местната власт, организации, учебни заведения, партньори. 

На Панорамната площадка на рудник «Трояново-1» изпълнителният директор на «Мини Марица-изток» ЕАД инж. Илза Чинкова приветства всички с добре дошли и им благодари, че присъстват на отбелязването 70 години от първата копка в рудник «Трояново-1», поставила началото на «Мини Марица-изток» ЕАД. «За мен и колегите това е символичен знак, че се почита Деня на миньора и труда на миньорите, които работят в нелеки условия, но е благодат, който гарантира енергийната сигурност и независимост. Живеем в трудни времена, изправени сме пред предизвикателствата да преодоляваме икономически кризи, Зелена сделка, декарбонизация, но с екипа от 6 840 човека, а аз съм сигурна, че всички от тях носят несломимия български дух и със закалката на миньорския труд, ще преодолеем всички проблеми и занапред ще постигаме много по-добри резултати. За първото полугодие вече имаме 17 622 000 тона добити въглища и ако запазим този темп, очакваме тази годината да постигнем над 35 млн. тона добити въглища, рекордни за 70-годишната ни история резултати» - допълни инж. Чинкова.

Към нейните приветствия се присъедини заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков, който благодари на г-жа Чинкова за помощта при потушаването на пожарите и  на всички миньори за това, че въпреки трудностите, успяват да осигурят въглища за големите производители на мощности в района. Той изрази своята увереност, че източномаришките миньори ще се справят с всичко предстоящо в енергиен план и пожела приятен празник на всички.
Поздравителни адреси по случай празника на дружеството бяха изпратени от президента на Република България Румен Радев, от председателя на УС на БМГК проф. дтн инж. Николай Вълканов, от изпълнителните директори на БЕХ, НЕК, ЕСО и енергийни дружества, от НТС по минно дело, геология и металургия, от Асоциация «Български въгледобив», от кметове на населени места в региона, от областни управители, изпълнителни директори на предприятия от минерално-суровинната индустрия, социални партньори и др.
В края на събитието 70 бели, зелени и червени балони понесоха към синия безкрай миньорските надеждите за светли идни дни, здраве и благополучие.

Денят на миньора завърши с празничен концерт на площад «Коста Рашев» гр. Раднево – подарък от ръководството на «Мини Марица-изток» ЕАД за всички миньори, за жителите и гостите на Раднево.