Енергийна независимост и национална сигурност

 

„Мини Марица-изток” ЕАД организира Ден на отворените врати за ученици и студенти

Публикувано на 12.05.2008

350 младежи от 13 средни и 3 висши училища  ще се запознаят с процеса на въгледобив в най-големите открити мини в България.

„Мини Марица-изток” ЕАД организира за втора по ред година Ден на отворените врати. Над 350 ученици и студенти от 13 средни и 3 висши училища от цялата страна посетиха на 9 май най-голямото дружество за открит въгледобив в България. Гости на събитието бяха Татяна Калканова, зам.-председател на парламентарната комисия по наука и образование, Иван Гризанов, зам.-председател на парламенталната комисия по енергетика, Златко Златев, член на парламентарната комисия по енергетика, проф. д-р Иван Милев, ректор на Минно-геоложкия университет, Нончо Воденичаров, кмет на Раднево.

Учениците са от средни училища от 4 общини – Раднево, Гълъбово, Нова Загора и Стара Загора. В Деня на отворените  врати се включиха и студенти, изучаващи минното дело в МГУ, от Нов български университет и Техническия университет - София. За всички тях бе организирана обиколка из рудник „Трояново-3”. Посетиха и площадката на целика между рудник „Трояново-1” и „Трояново-север”, който бе срязан на 21 март 2008 година. Операцията по срязването на целика даде възможност да започне въгледобив в най-благоприятната зона за открито разработване на Източномаришкото лигнитно находище и е резултат от работата на две поколения миньори и минни специалисти.

В деня на обединена Европа, като социално ангажирана компания,  „Мини Марица-изток” ЕАД отново се обърна към младите хора на България, които могат да продължат да развиват миньорския занаят и им представи възможностите за реализация в минното дружество, което през годините се е превърнало в европейското лице на българския въгледобив. За тях „Мини Марица- изток” ЕАД организира дискусия за възможностите и перспективите пред младите хора да работят и да се развиват в структурите на най-големите мини в страната. В дискусията участие взеха представители на ръководството на дружеството, депутати от парламентарните комисии по образование и енергетика, ученици и преподаватели от специализираните средни училища и студенти, насочили се към въгледобива.