Енергийна независимост и национална сигурност

 

„Мини Марица-изток“ ЕАД дари книги в Деня на св. Иван Рилски

Публикувано на 20.10.2015

„Мини Марица-изток“ ЕАД дари над 100 книги – „Моление – Оратория за духовно лице, солисти, смесен хор и симфоничен оркестър“ на проф. Найден Андреев, на национални и регионални библиотечни фондове в навечерието на деня, в който Българската православна църква почита св. Иван Рилски.

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ попълни фонда си и ще изпрати по един брой на областните библиотеки. Останалата част ще бъде предложена на български културни институти извън страната. Книгата „Моление“ на проф. Найден Андреев е отпечатана и окомплектована с видео диск със съдействието на „Мини Марица-изток“ ЕАД през 2007 г. Ректорът на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ проф. д-р Димитър Момчилов изпрати благодарствено писмо до изпълнителния директор на дружеството Андон Андонов. Директорът на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора Надежда Груева издаде свидетелство за дарението на „Мини Марица-изток“ ЕАД. Библиотека „Родина“ в Стара Загора също получи екземпляри от книгата.

Композиторът музикант Найден Андреев е възпитаник на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. Изданието на книгата „Моление – Оратория за духовно лице, солисти, смесен хор и симфоничен оркестър“ през 2007 г. е с благословията на Негово светейшество Максим Патриарх Български и с посвещение от него. Консултант за изготвянето на книгата е и Негово светейшество Неофит Патриарх Български, който тогава е бил Русенски митрополит. Книгата представлява интерес с уникалността си за библиотечните институции и музиканти и почитатели на музиката и я няма във фондовете им. Ораторията e посветена на 125-годишнината от Руско-турската освободителна война и на всички православни християни. Тя е изпълнена от Смесен хор и Симфоничен оркестър на Българското национално радио с главен диригент Методи Матакиев.