Енергийна независимост и национална сигурност

 

МИНИ МАРИЦА-ИЗТОК И СЪЮЗА НА УЧЕНИТЕ ОРГАНИЗИРАХА УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС, ПОСВЕТЕН НА БОТЕВ

Публикувано на 12.05.2016

Ученици от пет училища в община Раднево се включиха в конкурса за презентация на тема „Защо Ботев е герой?”, организиран от „Мини Марица-изток” ЕАД . Конкурсът беше отчетен в деня на светите равноапостоли св. св. Кирил и Методий – 11 май. Общо 29 деца се представиха с 16 мултимедийни презентации, в които включиха биографични данни за поета-революционер и разсъждения за героизма и дейността му. Жури, председателствано от доц.  д-р  Васил Хаджиилиев- председател на Съюза на учените в Стара Загора и представители от „Мини Марица-изток” ЕАД и  от Община Раднево оцени творческите постижения на учениците. Интересните гледни точки в колективните и индивидуални презентации затрудниха избора на журито. Яна Ангелова, ученичка от VI клас на Първо основно училище „Св. Климент Охридски”, град Раднево заслужи,  с яркото представяне на презентацията си, възможността да открие 26-тата международна научна конференция на Съюза на учените – Стара Загора.  Сред най-добрите се класираха седмокласничките Даниела Колева и Ана Минкова от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, село Сърнево; Николай Господинов и Мирослав Марков, ученици от 6”Б” клас, СОУ „Гео Милев”, град Раднево впечатлиха журито със самостоятелната си работа върху конкретно поставения въпрос „Защо Ботев е герой?“.  Поощрителна награда за най-млад участник  спечели Силви Желязкова, ученичка от V „Б” клас, СОУ „Гео Милев”, град Раднево. Учениците с отличените  презентации са поканени на откриването форума с международно участие  на 2-ри юни, минути преди да зазвучат сирените в знак на почит към делото на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

Всички участници в конкурса получиха грамоти и книги. Специален комплект литература заслужи Ваня Господинова, учител по литература в СОУ „Гео Милев” в гр. Раднево за мотивирането на най-много ученици, участници в конкурса.

Идеята на организаторите е конкурсът, посветен на Ботев да се провежда традиционно в началото на месец май, за да развива в децата творческото и самостоятелно мислене и да помага на техните учители в търсенето на извънкласни форми на обучение.