Енергийна независимост и национална сигурност

 

Дружеството отбеляза празника на Св. Иван Рилски с тържествен водосвет и ретроспективна изложба

Публикувано на 19.10.2022

На празника на Св. Иван Рилски – 19 октомври и 15-тата годишнина от освещаването на Мемориално-архитектурен комплекс „Св. Иван Рилски“-Раднево, Негово високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан и свещеници от епархията отслужиха тържествен водосвет. Митрополит Киприан отличи изпълнителния директор на „Мини Марица-изток“ ЕАД инж. Илза Чинкова с благодарствен знак за принос към Старозагорската митрополия, за добрите дела и положените усилия за мир и благоденствие.

В знак на почит към делото на светеца бяха поднесени венци и цветя от мениджърския екип и Съвета на директорите на „Мини Марица-изток“ ЕАД, клоновете на дружеството, от социалните партньори от КНСБ и КТ „Подкрепа“, служители и гости.

В приветствието си, изпълнителният директор на дружеството инж. Илза Чинкова благодари на присъстващите, че са заедно в подножието на този мемориален комплекс с почит и уважение към делата на Св. Иван Рилски и чудесата, които е сътворил, лекувайки душите и сърцата на хората.  Тя благодари на всички, които са участвали в изграждането му, тъй като светеца е не само закрилник на миньорите, а покровител на целия български народ. Инж. Чинкова честити празника и пожела здраве и добри дела.

Непреходният във времето  завет на Св. Иван Рилски, изпълнен от Кристияна Желязкова припомни  важността на духовните ценности. Заедно с водещата Деси Станчева те получиха благодарности от инж. Илза Чинкова и Старозагорската митрополия. 

На празника присъстваха Диян Димитров – член на Съвета на директорите на „БЕХ“ ЕАД, изпълнителният директор на „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД инж. Живко Динчев, проф. Валентин Колев – декан на Електротехнически факултет на Технически университет – София и зам.-председател на УС на Българската браншова камара на енергетиците, ученици от II ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Раднево с класен ръководител Данка Митева, общественици и граждани.

В сърцето на Тракия, в гр. Раднево е най-големият паметник на Св. Иван Рилски в България.  Решението за изграждането му е взето на 9.12.2005 г. на заседание на Съвета на директорите на „Мини Марица-изток“ ЕАД. На същото заседание е упълномощен изпълнителният директор на дружеството да организира провеждането на конкурс за художествен проект. На 10.03.2006 г. отново на заседание на съвета на директорите е взето решението „Мини Марица-изток“ ЕАД да участва като съдружник в гражданското дружество ДЗЗД „Св. Иван Рилски“ с предмет на дейност: „Проектиране и изграждане в гр. Раднево на мемориален комплекс на Св. Иван Рилски – светец и покровител на миньорите“. 

С протокол № РД-21-97/23.05.2006 г. Министъра на икономиката и енергетиката на Република България разрешава на „ММИ“ ЕАД да участва като съдружник в ДЗЗД „Св. Иван Рилски“ и да извърши първоначалната парична вноска в размер на 200 000 лв.

В дарителството се включват партньорите на най-голямото българско въгледобивно дружество, организации, учреждения и граждани. Даренията са под формата на парични средства, материали и труд.

Строителството започва през 2006 г. Първият етап от изграждането на архитектурния комплекс на името на свети Иван Рилски е благословен е Старозагорския митрополит Галактион .

Проектът е дело на скулптура проф. Минчо Минев – скулптор с непокорен дух и волна душа.

Фигурата на свети Иван Рилски, изработена от бетон и гранит с височина 10 метра, се вписва в арка, която в горната си част сключва пространствен въздушен кръст, а в неговия център е разположена камбана – дарение от старозагорската митрополия. Поставени на кръстовидна основа, трите архитектурно-пластични елемента носят идеята за храмово пространство под открито небе, съотвестваща на личността и делото на светия отшелник.  Цялата композиция е с височина 32 метра и тегло 45 тона.  През 2007 г. приключват всички дейности по изграждането и на 19 октомври – деня, в който почитаме Св. Иван Рилски, с литийно шествие от църквата в Раднево, носеща неговото име, монумента е осветен.

Ретроспективна изложба с фотографии от етапите на изграждането на Мемориално-архитектурния комплекс, беше експонирана във фоайето на административната сграда на „Мини Марица-изток“ ЕАД.