Енергийна независимост и национална сигурност

 

Дарителски кампании за Деня на миньора

Публикувано на 14.08.2014

Тази година миньорите от най-голямото дружество за открит въгледобив в страната „Мини Марица-изток” ЕАД ще отбележат по нетрадиционен начин предстоящия си професионален празник – 18 август. С решение на ръководството и представителите на работниците в дружеството от двете синдикални организаци КНСБ и КТ „Подкрепа”, дружеството ще подпомогне пострадалите от наводненията в страната жители на гр. Мизия. Така миньорите изказват своята съпричастност и подкрепа на стотиците хора, останали без подслон и възможност за прехрана в следствие на голямото наводнение. Съвместно с областната структура на Българския червен кръст, които координират дейностите по подкрепа на бедстващите, „Мини Марица-изток” ЕАД ще предоставят в петък (15 август) 23 хил. л вода, 3 хил. л дезинфектанти (белина в различни разфасовки), 2 хил. чифта латексови ръкавици, 2 хил. дебели найлонови чувала и 200 поцинковани кофи. Лично служителите на рудниците „Трояново-1” „Трояново-север” и „Трояново-3” ще се включат в разтоварването и раздаването им на нуждаещите се.

В същия ден, когато православната църква отбелязва един от най-големите християнски празници – Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица, сред работещите стартира и кампания за набиране на учебни пособия (тетрадки, химикали, моливи и др.) и ученически книги, които ще бъдат предоставени на децата за началото на предстоящата учебна 2014/2015 година.

По традиция в Деня на покровителя на миньорите Св. Иван Рилски18 август, от въгледобивното дружество ще осигурят и топла храна и плодове, приготвена в кухнята на Домашен социален патронаж в града и осветена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион на 280 социално слаби граждани от община Раднево. В рамките на празника ще бъдат поднесени цветя пред най-големия паметник на светеца Иван Рилски. Архитектурният комплекс е висок повече от 30 метра и е построен през 2007 г. по проект на скулптора Минчо Минев със средства, осигурени от „Мини Марица-изток” ЕАД и дарители.

Денят на църковния празник Успение на Свети Иван Рилски, покровител на миньорите, е определен за техен професионален празник с решение на МС от 8 август 1996 г. На този ден празнуват и геолозите и работниците от енергийно-суровинния отрасъл.