Енергийна независимост и национална сигурност

 

„…Бъдете единни, имайте мир помежду си…“

Публикувано на 19.08.2022

В знак на почит към делото на Св. Иван Рилски, с уважение и преклонение пред неговия труд, посветен изцяло на хората, на Архитектурен комплекс „Иван Рилски“ бяха поднесени венци и цветя от заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков, мениджърския екип на „Марица-изток“ ЕАД, председателят и членове на Съвета на директорите, управители на клоновете, бивши изпълнителни директори, социални партньори, служители, миньори-ветерани, общественици.

Иван Рилски е небесен закрилник на целия български народ и покровител на миньорите, наричан още приживе „земен и небесен ангел“. Съвременник на първия голям разцвет в българската история – периодът след покръстването, целия Златен век при Симеон Велики и умира при цар Петър през 946 г. – славно време, в което той оставя следа и скоро след смъртта си е канонизиран за светец.

Денят на неговото успение - 18 август е обявен за професионален празник на българските миньори от 1994 г. В Раднево се намира най-големият паметник на светеца в България, построен през 2007 г. по проект на скулптура Минчо Минев. Сред първите подкрепили проекта са партньори на въгледобивното дружество, организации, учреждения и граждани.