Енергийна независимост и национална сигурност

 

63-ма чуждестранни членове има вече организацията на Съюза на учените в Стара Загора

Публикувано на 05.06.2015

Над 350 участници от 6 страни обсъдиха повече от 300 доклада на проведената на 4 и 5 юни 2015 г. ХХV юбилейна международна научна конференция на Съюза на учените в Стара Загора. От 14 години престижният научен форум се провежда в почивната станция на „Мини Марица-изток” ЕАД на Старозагорските минерални бани.

Конференцията бе открита от председателя на старозагорския съюз проф. Видьо Видев. Представена бе подробна информация за живота и делото на проф. Въто Груев – първия председател и основател на Съюза на учените в Стара Загора, чиито наследници бяха в залата. Паметта му бе почетена с едноминутно мълчание. Тъй като по-голямата част от участниците в конференцията присъстват за пръв път на този форум изпълнителният директор на „Мини Марица-изток“ ЕАД инж. Андон Андонов, в качеството си на председател на почетния организационен комитет, представи накратко дейността на дружеството – център на българската енергетика, и пожела успешна работа на младите учени, докторанти и специализанти, дошли да представят своите разработки. Учени от Беларус, Канада, Молдова и Русия представиха своите доклади в тематичните секции.

Предстои детайлен преглед и анализ на докладите. Резултатите ще бъдат публикувани през месец август в поредния брой на списанието на съюза, което е единственото печатно издание в системата на Съюза на учените в България.

„Ако нямахме подкрепата на „Мини Марица-изток” ЕАД това уникално явление в българската наука нямаше как да се случи” – бяха категорични членовете на организационния комитет.         

В края на натоварения ден бяха връчени грамоти на най-добре докладващите автори. От секция „Млади таланти” бяха определени братята Владислав и Томислав Кръстеви (съответно на 11 и 12 години) от Шумен, които направиха презентация на тема „Оползотворяване на полиетилен терефталат”.