Енергийна независимост и национална сигурност

 

400 ученици и студенти на Паневропейския ден на полезните изкопаеми в „Мини Марица-изток” ЕАД

Публикувано на 07.05.2007

„Мини Марица-изток” ЕАД ще се присъедини към отбелязването на Паневропейския ден на полезните изкопаеми на 11 май тази година с Ден на отворените врати, какъвто ще се организира от всички производители на полезни изкопаеми в Европа.

Като учредител и член на EURACOAL, „въглищния съюз” в рамките на Европейския съюз, дружеството „Мини Марица-изток” ЕАД насочва вниманието си в този ден към младостта на България – ученици и студенти. На 11 май те ще имат възможност да се запознаят с дейността на най-голямото българско въгледобивно дружество. От 9:30 часа ще започне обиколката на рудниците, в които има оборудвани „туристически” спирки. В Раднево ще имат възможност да и посетят Археологическия музей и Художествената галерия, където в този ден ще се открият нови изложби археологически находки и на китайска живопис.

От 13:00 часа ще започне дискусия на тема „Обучение на кадри за въгледобива”. В нея ще вземат участие г-жа Татяна Калканова, заместник председател на Комисията по образованието и науката и член на Комисията по енергетиката в Народното събрание, представители на ръководството на „Мини Марица-изток” ЕАД и ученици, студенти и преподаватели, гостуващи за Деня на отворените врати. От 15,00 часа е пресконференцията за журналисти.

За желаещите да посетят „Мини Марица-изток” ЕАД дружеството ще организира превоз с автобус до Раднево и обратно. Около 400 ученици и студенти се очаква да вземат участие в първия ден на отворените врати в Мини Марица-изток от Минно геоложкия университет”Св. Иван Рилски”, Техническите университети в София и Габрово, Нов български университет в София и средните училища от Стара Загора, Раднево и Гълъбово.