Енергийна независимост и национална сигурност

 

Икономия от половин милион годишно ще осигурява нов сертификат за жп транспорта

Публикувано на 03.01.2018

Железопътният транспорт на „Мини Марица-изток” ЕАД вече е сертифициран като лице, отговорно за поддържането на вагони (ЛОП). На 12 и 13 декември експерти от Изпълнителна агенция „Железопътна администрация”, ръководени от изпълнителния й директор Веселин Василев,  одитираха  Системата за управление и поддържане на товарни вагони и материално-техническата и ремонтна база на жп транспорта на Дружеството.
Одитът не откри съществени несъответствия и пропуски. Изпълнителна агенция „Железопътна администрация” издаде сертификат на „Мини Марица-изток” ЕАД, за структура, която отговаря за поддържането на товарни вагони съгласно изискванията на Директива 2004/49/ЕО и Регламент (ЕС) № 445/2011. Специалистите от жп транспорта в дружеството в кратък срок създадоха Системата за управление и поддържане на товарни вагони. Регламентираха дейности извършвани от „Мини Марица- изток“ ЕАД, които до този момент нямаха легитимност, но не отстъпват по качество на работата на специализирани структури, създадени за ремонт и поддържане на подвижен жп състав.
Сертификатът по ЛОП дава възможност на „Мини Марица-изток” ЕАД да управлява документацията и да извършва ремонт на товарни вагони при пълно съответствие с изискванията на националната и европейска железопътна нормативна база. Създават се условия за икономия на средства, чрез намаляване на поръчките за възлагане на външни организации, в рамките на половин милион лева на година.
Следваща, последна стъпка е дружеството да получи сертификат и за лице отговорно за поддържането на дизелови локомотиви. С получаването му релсовият транспорт на „Мини Марица-изток” ЕАД  ще се утвърди като организация, която притежава, управлява, експлоатира и поддържа подвижен железопътен състав в пълно съответствие с разпоредбите на Закона за железопътния транспорт и с на Директива 2004/49/ЕО и Регламент (ЕС) № 445/2011.