Енергийна независимост и национална сигурност

 

Делегация инспектира напредъка по изграждането на новите роторни багери в Мини Марица-изток

Публикувано на 09.09.2019

Делегация на Европейската комисия и Европейската банка за възстановяване и развитие посети „Мини Марица-изток” ЕАД за инспекция на напредъка на проекта за изграждане на модерни роторни многокофови багери, изпълняван по Фонд „Козлодуй“.

На монтажната площадка на двата нови багера в „Мини Марица-изток” ЕАД бяха представителят на ЕК Джанфранко Брунети, асоциираният директор на Международен фонд „Козлодуй” Валентин Шайдер, директорът на дирекция „Енергийни проекти и международно сътрудничество” в Министерството на енергетиката Венета Цветкова, Пламена Лакова от ЕБВР и консултантът Димитър Захариев. Стойността на проекта е 25 848 663 евро, от които 50% е безвъзмездна помощ от МФ „Козлодуй”.

След посрещането в Информационния център на дружеството, гостите посетиха диспечерския център на дружеството, където се запознаха с работата на системите за Енергиен мениджмънт и он-лайн контрол на тежкото минно оборудване (ТМО). Впоследствие  се отправиха към монтажната площадка на двата нови роторни багера KWK-2000 и KWK-400L, които конструктивно вече са завършени. В момента продължава дооборудването им и пусково-наладъчните работи по електроинсталацията на съоръжението.

Посещението е планирано и е включено в ангажиментите на въгледобивното дружество към банката и фонда. Гостите посетиха и част от изградените с грантово споразумение подстанции на територията на минния комплекс по проект „Рехабилитация на енергийната ефективност на „Мини Марица-изток” – подстанция „Гипсово”, подвижна и полустационарни подстанции, задвижваща станция и тежко минно оборудване с монтирани кондензаторни батерии и LED осветление.

В края на посещението те изразиха задоволството си от видяното и изпълнението на проектите, финансирани с европейски средства на територията на рудничния комплекс. Следващото им посещение се очаква за пуска на работата на новите багери, които след завършването им, ще се придвижат на собствен ход до местоназначението си на територията на Рудник Трояново- север.

09.09.2019 г.