Енергийна независимост и национална сигурност

 

Министър Петкова: Няма опасност за енергийната система на страната

Публикувано на 09.03.2015

През изминалата нощ водите на язовир Ковачево се вдигнаха рязко с 40 см и достигнаха нива над котата на преливане от 132,67 см, което доведе до заливане на част от ЖП инфраструктурата на дружеството по направление ТЕЦ „Марица Изток 2” ЕАД. При посещението си днес, Министърът на енергетиката г-жа Теменужка Петкова се запозна с усложнената ситуация и се свърза с Министър Московски за да бъде осигурено алтернативно жп трасе. Така ще се доставят въглища по направление ТЕЦ „Марица Изток 2” ЕАД, докато се отстранят щетите нанесени от обилните валежи в рудника. Подаването на въглища ще става от рудник „Трояново-север” през гарите Трояново, Разделна, Любеново, Раднево, Ковачево до централата.

„Ситуацията е тежка и щетите тепърва ще се оценяват. Най-важното в този момент е, че няма пострадали хора и енергийната система на страната не е под заплаха” – сподели Изпълнителният  директор на „Мини Марица-изток” ЕАД Андон Андонов.

За последните 44 часа (от 6 март сутринта, до вечерта на 7 март) са паднали средно 70 литра/кв.м. дъжд на територията на трите източномаришки рудника.

Час от съоръженията в добивния участък  на рудник „Трояново-1” през нощта са залети с вода и по тази причина добивът на въглища от този рудник днес е преустановен, създадена е своевременна организация и няма опасност за работещите там.

Към момента няма опасност за добивните участъци на другите два рудника на „Мини Марица-изток” ЕАД. Наличните хидротехнически съоръжения продължават да работят на максимален товар.

Заявката на БРИКЕЛ ЕАД ще бъде изпълнена на 100 %, а  ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” и ТЕЦ „AES Гълъбово” нямат заявки за днес. Складовите наличности на държавната централа са достатъчни за да работи нормално до възстановяване на въглеподаването по редовен маршрут.

Към настоящия момент сигурността на енергийната система в страната не е застрашена по никакъв начин.