Енергийна независимост и национална сигурност

 

Министър Александър Николов присъства на подписването на КТД-2022 в „Мини Марица-изток” ЕАД

Публикувано на 21.04.2022

Увеличават се социалните придобивки за работещите в дружеството

„Планираното с 40% намаляване на емисиите на СО2 в енергийния микс ще се случи без стрес в системата, няма да засегне комплекса „Марица изток“ и неговата устойчивост. Това беше единственият възможен начин за подписване на Плана за възстановяване и устойчивост, който успя да договори правителството. Относно цената на електроенергията, един от инвестиционните проекти, които ще се реализират, е свързан с изграждане на зелени мощности, които ще се случат преди следващия отоплителен сезон и ще облекчат значително разходите на електроенергия за „Мини Марица-изток“ ЕАД.“ Ще се спестят разходи за резервни части.“, това заяви в централата на мините в Раднево министърът на енергетиката Александър Николов. По думите му, обсъждан е и бартер за електроенергия с ТЕЦ „Марица-изток2“. Министърът подкрепи усилията на ръководството на Дружеството в търсене на външни пазари за добитите въглища и похвали постигнатото увеличение с близо 10 лв. на цената на въглищата, която не беше променяна от 2014 г.

Министър Николов присъства на подписването на новия Колективен трудов договор – 2022 в Мини Марица-изток” ЕАД. Подписите под него положиха изпълнителният директор инж. Илза Чинкова и представителите на двата синдиката в дружеството, Георги Господинов, председател на ДСО на КНСБ и Бисер Бинев, председател на ФСО „Подкрепа”. „След два месеца ожесточени дискусии имаме доста добър вариант на КТД, а заслугата ни е обща. С настоящия договор целим да установим такива взаимоотношения, които да осигурят най-благоприятни социално-икономически условия, гарантиращи стабилност и просперитет на Дружеството, ефективност и качество на полагания труд.  Постигнахме социални придобивки с по-добри размери, както и индексация на Фонд Работна заплата с процента на инфлация за предходната година.“, заяви инж. Чинкова.

            Тя акцентира на въведените за първи път в Дружеството две нови придобивки за работниците и служителите. Въвежда се помощ при раждане или осиновяване на дете, в размер на 710 лв. Разширява се и кръгът на правоимащите да ползват допълнителен отпуск за 2,3 и повече деца до 18-годишна възраст. Освен на майките, това право вече се предоставя и на бащите, които сами отглеждат децата си – те ползват съответно 2 или 4 дни платен отпуск за всяка календарна година.

Работодател и синдикати се споразумяха за увеличение на стойността на режийните при ползване на платен годишен отпуск, които стават 920 лв. и на ваучерите за храна, които стават 1,52 лв. на отработен час.